Bączek Zwyczajny

Z Moje Okolice
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Bączek Zwyczajny
Baczek533aa.gif
Królestwo Zwierzęta
Gromada Ptaki
Rząd Pelikanowe
Rodzina Czaplowate
Gatunek Bączek Zwyczajny
Długość ciała 27–38 cm
Rozpietość skrzydeł 40–58 cm
Masa ciała 59–150 g

Bączek zwyczajny, bączek – gatunek średniej wielkości ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych, zamieszkujący Eurazję, Afrykę i Australię; od początku XXI wieku lęgi stwierdzane także na Nowej Kaledonii. Nie jest zagrożony.
Prowadzi skryty i cichy tryb życia na rozległych, ale też mniejszych, trzcinowiskach okolic stawów, bagien i starorzeczy lub w wiklinie nadrzecznych brzegów.

Cechy gatunku[edytuj | edytuj kod]

Jest najmniejszym przedstawicielem czapli, wielkości sójki. Wyraźnie zaznaczony dymorfizm płciowy, co jest rzadkością u czapli.
Samiec ma wierzch ciała i potylicę czarną, głowę, szyję i pokrywy skrzydłowe płowożółte, spód brudnobiały.
Samica ma czapeczkę ciemnobrązową. Szyję, głowę i pokrywy skrzydłowe żółtobrązowe, grzbiet ciemnobrązowy z podłużnymi jasnymi plamami, spód brudnobiały z ciemnymi podłużnymi paskami.
Pisklęta pokryte są gęstym, pomarańczowym puchem. Osobniki młodociane podobne do samicy, lecz całe brązowe z podłużnymi paskami, których jest dużo więcej.
Skrzydła szerokie i z jasnymi piórami pokrywowymi, kontrastują z czarnymi lotkami i grzbietem. Równie cicho przemyka przez gęste trzciny.
Z kolei podczas polowania przemieszcza się między trzcinami bardzo powoli, jakby w zwolnionym tempie przechodząc z łodygi na łodygę.
Nie brodzi w płytkiej wodzie, jak większość czapli, a zawisa nad nią trzymając się długimi palcami pojedynczej trzciny.
Podobnie jak bąk, również i on w razie zagrożenia przyjmuje pionową postawę ochronną, wyciągając w górę szyję i głowę. Potrafią to robić już nawet pisklęta w gnieździe.

Wymiary[edytuj | edytuj kod]

  • długość ciała 27–38 cm;
  • rozpiętość skrzydeł 40–58 cm;
  • masa ciała 59–150 g;








Rząd Pelikanowe